The Reader

Al een tijd was ik benieuwd naar deze film, dit vooral omdat de film om lezen draait en niet om een sexy Kate Winslet. Eindelijk had ik deze prijzenknaller aangeschaft en ik was hem gelijk gaan kijken. Lees hieronder wat ik van de film vond!

The Reader vertelt het verhaal van Hanna en Michael. Hij nog een scholier van amper 15 jaar en zij een tramconductrice van 35 jaar. Ondanks het leeftijdsverschil worden ze verliefd en bedrijven ze non-stop de liefde maar Michael moet eerst voorlezen, hierna mag het allemaal pas. Op een dag verdwijnt Hanna, Michael is er kapot van maar groeit eroverheen. Enkele jaren later, wanneer Michael een rechtenstudent is, komen zij elkaar weer tegen. Zij als hoofdverdachte in een tweede wereldoorlog gerelateerde zaak en hij als toeschouwer. Opeens beseft Michael dat Hanna niet kan lezen en toch wordt zij schuldig bevonden van een incident waar deze vaardigheid bij nodig is. Doordat Michael deze informatie niet durft te delen en Hanna dit verzwijgt, belandt Hanna in de gevangenis. Michael besluit haar te blijven voorlezen, maar dan via bandjes. Hanna i slim en leert zichzelf lezen door de woorden te omcirkelen en door naar Michael zijn stem te luisteren. Na een ontmoeting vlak voor Hanna eindelijk vrijkomt pleegt Hanna zelfmoord.

Hoewel het einde van mijn samenvatting niet echt het einde is van het verhaal is dit wel het moment waarop ik vond dat ik moest stoppen met schrijven. Niet omdat ik het anders zou verpesten maar omdat de rest van het verhaal een anticlimax is. Wat ik zeer intrigerend aan deze film vond is dat het zich afspeelt in vier verschillende momenten. Je hebt het moment van de 15 jarige Michael, het moment van de studerende Michael, Michael die de boeken inspreekt en Michael die dit verhaal aan zijn dochter verteld. De overgangen van tijden zijn zo subtiel gedaan dat het niet storend is en dat dit bijna niet opvalt. Het acteerwerk is subliem en het is een verademing om Kate Winslet eens niet als een mooie vrouw te zien, er is niks sexy aan haar personage, zeker omdat zij ongeveer de helft van de film een vrouw op leeftijd speelt. Opvallend is wel de hoeveelheid naakt in de film en vooral het hoeveelheid onfunctioneel naakt. Ik denk dat de bedoeling van de scenses ook wel duidelijk was geworden zonder de borsten van Kate Winslet en de edele delen van David Kross. Voor de laatste heb ik trouwens ontzettend veel respect, want ik zou het op mijn 18e niet durven om alles zomaar te laten zien met de kennis dat miljoenen mensen het zouden kunnen bekritiseren.

Informatie:

Titel: The Reader

Jaar: 2008

Taal: Engels

Duur: 124 min

Advertenties

2 thoughts on “The Reader

  1. Hoii!
    Ik had bij een heel oud artikel gelezen dat jij bultjes ofzo op je arm had? Ja dat heb ik dus ook, want het zijn geen puistjes en dus had ik gegoogeld, het zijn dus kennelijk verstopte porien als je veel scrubt gaat het weg zeggen ze… Weet jij er iets tegen

    • Ik heb daar inderdaad last van! Het zijn absoluut geen puistjes en daarmee durf ik ook te zeggen dat het geen verstopte poriën zijn. Want puistje zijn verstopte/ontstoken poriën. Ik raad je af om heel veel te scrubben, scrubben is bedoeld om dode huidcellen weg te halen en dat zijn deze bultjes niet. Met scrubben maak je de huid van de bultjes kapot en dat lijkt mij niet helemaal goed. Een beetje scrubben is altijd goed, maar vooral insmeren en in je hoofd hebben dat niemand zijn huid 100% glad is. Overigens valt het mij wel altijd op dat het in de zomer minder is doordat er dan meer lucht en zonlicht bij komt. Misschien in de winter dan maar onder de zonnebank? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s