Matched – Ally Condie

Één meisje, twee jongens, een paar ongemakkelijke momenten en veel onduidelijkheid. Dit thema keert in heel veel populaire jeugdliteratuur van vandaag de dag terug. Zo ook weer in het eerste boek van de Matched trilogie. Maar het boek moet meer te geven hebben, toch?

Maar Matched gaat niet alleen maar over een meisje die niet kan kiezen tussen twee jongens. In de trilogie wordt een toekomst geschept die perfect hoort te zijn. De overheid heeft alles in handen, van je geboorte tot je dood en van je partner tot je werk. Alles wordt zo gedaan dat het perfect is en dat jouw kansen en die van de gemeenschap perfect zijn. Geen verkeerde keuzes meer, een goed lichaam, niet meer eeuwig op zoek naar de ware en geen ziektes meer,het klinkt als een droom vol gelukkige mensen. Maar dit is maar schijn. Wanneer er iets misgaat met Cassia Reyes haar chip met informatie van haar toekomstige partner, gaat ze zich verzetten tegen de overheid. Ze wordt verliefd op een ander en leert schrijven. Maar de overheid wil dit vuurtje snel blussen, en dus sturen ze de jongen ver weg en worden het meisje en haar ouders gedwongen om te verhuizen. Maar dit houdt de liefde niet tegen…

Wanneer ik het zo vertel klinkt het alsof het eerste boek van deze trilogie niet veel in zijn mars heeft. Stiekem is dit ook zo, het verhaal had zich in twee maanden af kunnen spelen, misschien zelfs wel minder! Naar mijn idee is het eerste deel vooral gebruikt om de wereld van deze boekenreeks te schetsen voor de lezer. Maar ook moet men begrijpen waarom het meisje in opstand komt en waarom ze niet zomaar opgeeft. Het boek is wel ontzettend goed, ondanks dat het niet veel verhaal bevat. De schrijfwijze is vlot en goed te begrijpen. Zelfs de bedachte elementen van het verhaal worden duidelijk neergezet,mee weet precies wat er bedoeld wordt. Dit boek heeft mij heel erg nieuwsgierig gemaakt naar nummer twee, en naar mijn idee moet je de gehele trilogie lezen om het echt te waarderen.

Het filmpje hierboven is de boektrailer maar hopelijk komt er snel een filmtrailer! De rechten voor de film zijn namelijk al in 2010, nog voor het boek was uitgegeven, gekocht door Disney! Ik ben heel eg benieuwd naar de film, maar ik hoop dat de boeken voor de film uitkomt, waarvan overigens nog geen datum bekend is, nog wat meer waardering krijgen. Wacht jij op de film of ben je de boeken al aan het lezen?

Advertenties

4 thoughts on “Matched – Ally Condie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s