Wicked

Iedereen kent het verhaal van Dorothy uit Kansas wel die tijdens een storm met haar hondje in het land van Oz kwam. Ook kennen we de film, zij het de originele versie of de pop versie met Michael Jackson, en hoe het verhaal eindigt. Maar weten we eigenlijk wel hoe het allemaal begon? Waarom associëren we heksen met zwarte punt hoeden en bezemstelen en waarom is die groene heks zo gemeen?! Je kan dit allemaal lezen in het boek van Gregory Maguire uit 1995 maar je kan natuurlijk ook naar de musical! Lees snel verder om er achter te komen wat ik van de musical vond.

Wicked vertelt het verhaal van Galinda en Elphaba, de goede en de slechte heks uit het originele verhaal. Het schijnt dat deze meiden elkaar al kenden van school en dat ze zelfs vriendinnen waren! In het verhaal komt naar voren dat Elphaba, de gemene heks uit het westen, alles helemaal niet zo kwaad had bedoeld en dat de enige reden dat de leeuw geen lef, de tinnen man geen hart en de vogelverschrikker geen ruggengraat heeft, is omdat Elphaba ze juist probeerde te helpen maar dit liep allemaal anders. Wicked legt uit hoe het komt dat we heksen zien zoals we ze zien en wat er precies voor en tijdens het verhaal ‘The wizard of Oz’. Elk verhaal heeft twee kanten, zo ook het verhaal van de Wicked Witch of the West.

Al direct bij binnenkomst is er veel te zien van het decor. Het ziet er allemaal zeer industrieel uit en er hangt een grote metalen drakenkop. Jammer genoeg zie je wel een beetje de mensen van de volgspots in het decor zitten. Maar voor de rest is het decor werkelijk prachtig! De overlopen van de ene scène naar de andere scène worden bijna onzichtbaar doordat de decor wisselingen zeer dynamisch zijn en omdat de spelers gewoon op en afkomen tijdens de wisselingen valt het bijna niet op. Het is geen geheim dat ik nooit een groot fan ben geweest van Jim Bakkum, maar zelfs ik ben verliefd nadat ik hem heb gehoord en gezien in dat strakke broekje van hem! En hoewel Chantal Janssen zeer goed is in het spelen van een jonge studente, weet je gewoon dat ze een paar jaar schelen en dat voelt vreemd. Maar Wicked is een absolute aanrader! Het spel is leuk, het verhaal zit vol herkenning, het decor loopt goed en de kleding is werkelijk prachtig! Wicked is den werkelijk beleving voor je ogen en oren. Wat wel echt een gemis is en ontzettend jammer, er is en er komt geen Wicked CD met de Nederlandse cast.

Mocht enig twijfelen dan kan ik alleen maar zeggen:Ga nou maar, ga nou maar gewooooon! Zeker nu de prijzen sinds 1 juli 6% goedkoper zijn en omdat de 4 voor 3 actie nog loopt.

Advertenties

One thought on “Wicked

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s