Dmitri Gloechovski – Metro 2033

Vorige week vertelde ik jullie over notjustanybook.nl en dat ik was uitgekozen om mee te doen met een online boektour. Voor degene die het gemist hebben: Een online boektour wordt geregeld door een soort pr bureau voor boeken, in dit geval dus notjustanybook. Zij doen een oproepen/gaan opzoek naar bloggers, sturen aan hen een boek en deze bloggers gaan erover bloggen. En één van die bloggers ben ik geworden. In deze blogpost zal ik het boek van deze online boektour bespreken, zijn jullie klaar om naar de metrogangen van 2033 af te dalen?

2033, de aarde is kapotgegaan door een nucleaire oorlog en bovengronds is niet meer te leven. In Rusland hebben mensen hun toevlucht gezocht in de metrotunnels en hebben hier een bestaan opgebouwd. Zo ook Artjom en zijn ‘oom’ deze heeft hem ooit gered van de dood maar helaas kon hij de moeder van Artjom niet redden. Artjom zijn oom is niet zomaar een arbeider, hij is een soldaat. Hierdoor ontmoet Artjom Hunter, ook een soldaat maar één speciale functie. Hunter doet onderzoek naar de ‘zwarten’ die sinds kort het metrostation dat Artjom zijn thuis noemt aanvallen. Wanneer Hunter weggaat geeft hij Artjom een speciale missie, mocht hij niet terugkeren dan moet hij dit melden aan iemand die op de hoofdmetrostation woont, natuurlijk keert Hunter niet terug en begint Artjom aan zijn lange en gevaarlijke reis.

En deze reis is echt lang! Merendeel van het boek is Artjom bezig om te komen bij degene waar hij het bericht af moest geven, overigens eindigt dit wel een beetje in een anticlimax doordat er botweg gezegd wordt dat ze hem niet kunnen helpen. De eerste paar bladzijden gaan vooral over de geschiedenis en hier moet je je echt flink doorheen wurmen want het is nog wel wat! Hierna gaat vooral over de mensen die in de tunnels en op de stations leven, de verschillende groeperingen en levensstijlen. De echte actie komt pas echt op gang ver over de helft van het boek, de mutanten komen dan veel frequenter, worden duidelijker beschreven en zijn ook echt in het verhaal aanwezig. Dit mist de eerste helft wel ontzettend, de actie had van mij wel veel eerder mogen komen. Wel moet ik toegeven dat de eerste beschrijving van de ‘zwarten’ mij flink heeft bezig gehouden, zeker toen het donker werd. Want zijn het nou vampieren, mutanten of toch dieren? Het boek zelf is wel erg groot en zwaar waardoor het lezen voor mij werd bemoeilijkt aangezien het zeer moeilijk was om het boek comfortabel in bed te kunnen lezen, maar op een luie stoel in de zon ging het prima! Ook ben ik erg enthousiast over de metroplattegronden die achterin te vinden zijn, hierdoor is het makkelijker bij te houden waar Artjom nou is en hoever hij nog moet reizen.
Al met al is dit boek een echt post-apocalyptisch verhaal met hier en daar wat spannende beschrijvingen, lappen tekst met geschiedenis en veel menselijke interactie met onder andere soms een kleine green peace boodschap.

Wisten jullie trouwens dat er ook een spel is met dezelfde titel? Na het lezen van dit boek ben ik wel erg nieuwsgierig geworden hierna maar ik denk niet dat ik door de metrotunnels zou durven te lopen waar geen metro’s of lichten meer zijn, jij wel? Nog wel wil ik even NotJustAnyBook ontzettend bedanken voor deze mogelijkheid en hopelijk tot een volgend projectje!

Informatie:

Titel: Metro 2033

Schrijver: Dmitri Gloechovski

Jaar: 2012

One thought on “Dmitri Gloechovski – Metro 2033

  1. Pingback: Boektour Metro 2033 | Soraya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s