One Day

Veel koppels zullen dit wel herkennen, je wil met zijn tweeën naar de film maar naar welke film ga je dan? Aangezien mijn vriend en ik qua smaak niet altijd op één lijn zitten, kiezen we om en om een film. Eindelijk was het mijn beurt en natuurlijk ging ik voor de romantische film. En dat heb ik geweten! De zaal zat vol dames die mij allemaal heel raar aankeken omdat ik een man mee durfde te brengen en mijn vriend kreeg verschillende blikken van meelij toegeworpen. Maar aan het einde van de film keek ik deze dames stuk voor stuk spottend in het gezicht, mijn vriend vond de film leuk, goed zelfs. Ha!

Een paar maanden later zag ik het boek liggen en kon ik het niet laten om hem mee te nemen, was die net zo romantisch als de film?

 

Het verhaal gaat over Dexter en Emma die op 15 juli 1988 samen in bed belanden, geen seks maar gewoon samen in bed. Ze waren net geslaagd van hun studie en leerden elkaar die nacht voor het eerst echt kennen. De dag verloopt erg romantisch en je verwacht dat je aan het eind van dit hoofdstuk zal lezen dat ze een stelletje zijn en dat ze nog lang en gelukkig leven. Maar zou komt een boek natuurlijk niet aan 23 hoofdstukken. De rest van het boek gaat eigenlijk over de welles nietes relatie tussen Emma en Dexter.

 

Bijzonder aan dit boek is, is dat elk hoofdstuk 15 juli beschrijft maar dan elke keer een jaar later. Je krijgt een korte update over Emma en Dexter, waar ze zijn en met wie en dan wordt die dag beschreven al dan niet gezamenlijk. Je ziet de personages met elk hoofdstuk groeien en leren van hun eigen fouten. Zodra een hoofdstuk, en dus een jaar, voorbij is, wil je snel verder lezen in de hoop dat dit jaar beter is voor ze. Doordat de personages niet een uitgebreide uitleg krijgen aan het begin van het boek, leer je ze met elk hoofdstuk beter kennen. Dat deze uitgebreide uitleg er niet is, is op geen enkele manier storend. Je wordt hierdoor als het ware in het verhaal gegooid en je zal geen moeite hebben om ‘er in te komen’. Wat ik wel merkte, en dit is bij de meeste hoofdstukken het geval, is dat de eerste twee bladzijden van een hoofdstuk wordt gebruikt om je bij te praten over dat jaar van Emma en Dexter. Opgegeven moment heb je dit trucje wel door.

Desalniettemin is dit boek absoluut de moeite waard om hem elk jaar op 15 juli weer te gaan lezen, de personages Emma en Dexter zullen je nooit vervelen en in elk hoofdstuk zal je weer iets nieuws ontdekken.

 

Informatie:

Titel: One Day / Eerste dag

Schrijver: David Nicholls

Jaar: 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s